2017 m. vasario 19 d., sekmadienis

Kokie dokumentai reikalingi Airijos pilietybei gauti?


Klausimas

Esu Lietuvos pilietis, teisėtai gyvenantis Airijoje daugiau nei 5 metus ir ketinu kreiptis dėl Airijos pilietybės. Kokie dokumentai man reikalingi be natūralizacijos paraiškos formos, kiek man visa tai kainuos ir kiek visas procesas užims laiko?


Atsakymas

Dokumetai, kurie reikalingi Airijos pilietybei gauti

Pasas (originalas)
Gimimo liudijas (ir jo vertimas)*
Santuokos liudijimas (ir jo vertimas)* (jeigu esate vedęs/ištekėjusi)
Skyrybų liudijimas (ir jo vertimas)* (jeigu esate išsiskyręs/išsiskyrusi)
Išrašas iš banko už tris paskutinius mėnesius
Trijų mėnesių algalapiai
Laiškas iš darbdavio (jame turi būti nurodytos jūsų pareigos, darbo pradžios data, kontrakto tipas ir kt.)
Jeigu esate Self-Employed – Notice of Assessment
Laiškas iš Socialinės apsaugos departamento, kuriame turi būti visi jūsų 3 metų mokėjimai (jeigu esate socialiai remtinų žmonių sąraše)
Penkerių metų laikotarpio P60 ir P21 formos (jeigu jums jos priklauso)
Dokumentai apie teismo bylas – būtina pateikti bylos aprašymą ir įrodymą, kad bauda sumokėta (jeigu turėjote teisinių problemų)
Turite turėti dvi spalvotas paso fotonuotraukas
Rezidentūros (gyvenamosios vietos) dokumentas, įrodantis, kad pastaruosius 5 metus gyvenote Airijoje: sąskaitos (bills) už elektros energiją, dujas, telefoną, internetą, televizijos licenciją, banko pažymą (bank statement), laišką iš gydytojo/dantisto (su visomis jūsų apsilankymo datomis), laiškas iš koledžo (kursų), diplomas/sertifikatas, įrodantis jūsų išsilavnimą ir t. t. – turite pateikti ne mažiau kaip keturis dokumentus už kiekvienus metus.
Rekomendacinė forma, pasirašyta trijų Airijos piliečių (pavyzdžiui, darbdavio, nuomojamo būsto šeimininko, draugo ir t. t.).
Socialinės pažymos kopija (Public Services Card). Pažymą galima gauti tame Socialiniame skyriuje, kuriam jūs esate priskirti. Dokumentai, kuriuos turite pateikti šiai pažymai gauti – pasas ir adreso patvirtinimas (pavyzdžiui, sąskaitos už elektros energiją ir kitus dokumentus, kuriuose nurodyta jūsų pavardė ir adresas).

Papildomi dokumentai, kurie reikalingi ne Europos Sąjungos piliečiams

GNIB pažyma (The Garda National Immigration Bureau – GNIB)
Laiškas iš Teisingumo ministerijos (Department of Justice and Equality), patvirtinantis, kad turite leidimą gyventi šalyje
Darbo leidimas – Work Permit (jeigu jums reikalingas)
Kopijos – Naturalisation Residency Calculator
Turimi pasai

Mokesčiai ir mokėjimai

175 eurai – valstybinis mokestis, kuris apmokamas naudojant banko čekį (Bank draft) ir adresuotas Secretary General, Department of Justice and Equality.
950 eurų – esant teigiamam sprendimui reikės sumokėti 950 eurų valstybės mokesčių (prieš tai, kol važiuosite į iškilmingą Natūralizacijos sertifikato įteikimą).
95 eurai – mokestis už pasą.

Jūsų pasas jums bus grąžintas per penkias dienas po dokumentų padavimo Airijos pilieybei gauti.

Jūsų prašymas bus peržiūrėtas per 8-12 mėnesių.

Jums atsakė advokatė Olga Ševčenko
Immigrant Advice Bureau
27 Marlboro Street,
Cork
Tel.: 021 480 2006
Mob.: 085 129 3290

Immigrant Advice Bureau padės jums užpildyti natūralizacijos formą ir pagelbės su vertimais.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą